Sıkça Sorulan Sorular

Kalite Yönetim Sistemi Nedir?

Üniversitenin veya bir programın, kalite standartları ile uyumlu kalite ve performans süreçlerini tam olarak yerine getirdiğine dair güvence sağlayabilmek ve hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi amacı ile sürdürülen planlı ve sistematik faaliyetlerin bütünü olarak tanımlanmaktadır.

Stratejik Planlama Nedir?

Yaygın olarak kullanılan bir karar verme aracı olan Stratejik Planlama, bir makro planlama modeli olup artan teknolojik ve idari gelişmelere uyum sağlamak için yapılan her türlü yatırım ve geleceği tanımlayan bir yönetim planlaması modelidir. Kurumların 5 yıl sonra nerede olmak istediğinin açıkça belirlendiği bu planda, amaçlar, hedefler ve bu hedeflerin gerçekleştirilme durumlarını belirli periyotlarla izlemeye ve ölçmeye yarayan performans göstergeleri tanımlanmaktadır.

YÖKAK (Yükseköğretim Kalite Kurulu) nedir?

Yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin kalite düzeylerine ilişkin ulusal ve uluslararası kalite standartlarına göre değerlendirmeler yapan, iç ve dış kalite güvencesi, akreditasyon süreçleri ve bağımsız dış değerlendirme kurumlarının yetkilendirilmesi süreçlerini yürüten Yükseköğretim Kalite Kurulu idari ve mali özerkliğe sahip, kamu tüzel kişiliğini haiz ve özel bütçeli bir kuruluştur. Detaylı bilgi için YÖKAK web sayfasınız ziyaret edebilirsiniz.

İç Değerlendirme nedir?

Eğitim-öğretim, AR-GE ve toplumsal katkı faaliyetleri ile idari hizmetlerin kalitesinin ve kurumsal kalite geliştirme çalışmalarının, kalite komisyonu tarafından yapılan değerlendirmeyi ifade eder. Kurum, birim ve bölüm/program düzeyinde yapılabilmektedir.

KİDR (Kurumsal İç Değerlendirme Raporu) nedir?

Stratejik plan, performans programı, faaliyet raporu ile bütünleşik yapıda, Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliğinin 1 inci maddesi ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından çıkarılacak düzenlemelerde belirtilen diğer hususlara sahip olacak şekilde hazırlanan raporu ifade eder.

BİDR (Birim İç Değerlendirme Raporu) nedir?

Birim kalite komisyonu tarafından eğitim-öğretim, AR-GE ve toplumsal katkı faaliyetleri ile idari hizmetlerin kalitesinin ve kurumsal kalite geliştirme çalışmalarının değerlendirildiği raporu ifade eder.

Kurumsal İç Değerlendirme Süreci Nasıl İşlemektedir?

Birim kalite koordinatörleri birim iç değerlendirme çalışmalarını tamamlar ve Ocak ayı içerisinde Kalite Koordinatörlüğüne gönderir. Kalite Koordinatörlüğü, iç değerlendirme çalışmalarını her yıl şubat ayı sonuna kadar tamamlar ve Kalite Komisyonu’na gönderir. Kalite Komisyonu, Kalite Koordinatörlüğünün iç değerlendirme çalışmalarını değerlendirir ve İç Değerlendirme Raporunu mart ayında tamamlar. Üniversite, Hazırlanan İç Değerlendirme Raporunu Mart ayında tamamlar ve YÖKAK tarafından belirlenen takvime göre YÖKAK sistemine yükler.

Dış Değerlendirme nedir?

Üniversitenin veya bir programın, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin kalitesinin, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yetkilendirilen dış değerlendiriciler veya Yükseköğretim Kurulunca tanınan, bağımsız kalite değerlendirme tescil belgesine sahip dış değerlendirme kuruluşları tarafından yürütülen dış değerlendirme sürecini ifade eder.

Kurumsal Dış Değerlendirme Programı (KDDP) Süreci Nasıl İşlemektedir?

Kurumsal Dış Değerlendirme Programı, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve yönetim sistemi süreçlerinin Kurumsal Dış Değerlendirme Ölçütleri kapsamında değerlendirilmesini amaçlayan bir programdır. Yükseköğretim kurumlarının beş yılda en az bir defa Kurumsal Dış Değerlendirme Programına dâhil olmaları gerekmektedir. Kurumsal Dış Değerlendirme Programına esas olmak üzere her yıl yükseköğretim kurumları tarafından Kurum İç Değerlendirme Raporları (KİDR) hazırlanmaktadır. Program kapsamına dâhil edilen yükseköğretim kurumları belirlendikten sonra, değerlendirme sürecini yürütecek olan değerlendirme takımı değerlendirici havuzundan seçilerek görevlendirilir. Program kapsamında değerlendirme takımı tarafından, değerlendirilecek kuruma iki ziyaret gerçekleştirilmektedir. Bunlar; ön ziyaret ve saha ziyaretidir. Ziyaretlerin sonrasında değerlendirme takımı tarafından hazırlanan Kurumsal Geri Bildirim Raporu (KGBR) YÖKAK tarafından kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Kurumsal dış değerlendirme programı kapsamında değerlendirilen yükseköğretim kurumları, değerlendirme yılını izleyen en erken ikinci yıl Kurul tarafından izleme programına dahil edilir.

Akreditasyon nedir?

Akreditasyon, bir kurumun veya programın belirli standartlara uyduğunu ve kaliteyi sağladığını belgeleyen resmi bir değerlendirme sürecidir. Bağımsız bir değerlendirici kurum tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş, akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecidir.

Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) Nedir?

Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) yükseköğretim kurumlarındaki kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirilmesini sağlayan bir dış değerlendirme yöntemidir. KAP Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından oluşturulan değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Ölçütleri ile Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Kılavuzu kapsamında yürütülmektedir. Her yıl KAP’a dâhil edilecek yükseköğretim kurumları YÖKAK tarafından belirlenmekte ve belirlenen bu yükseköğretim kurumlarının yapısına uygun olarak değerlendirme takımları oluşturulmaktadır. Söz konusu değerlendirme takımları tarafından ilgili yükseköğretim kurumlarına iki ziyaret (ön ziyaret ve saha ziyareti) gerçekleştirilmektedir. Bu ziyaretleri neticesinde değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Akreditasyon Raporları (KAR) hazırlanmakta ve bu raporlar göz önünde bulundurularak YÖKAK tarafından akreditasyona ilişkin karar verilmektedir. YÖKAK tarafından KAP kapsamında şu kararlar verilmektedir: -Tam akreditasyon (beş yıl süreyle) -Koşullu akreditasyon (iki yıl süreyle) -Akreditasyonun reddi kararı

Kurumsal Dış Değerlendirme ile Program Akreditasyonu arasındaki fark nedir?

Kurumsal Dış Değerlendirme kurumun genel değerlendirmesi üzerine odaklı iken, program akreditasyonu program bazında değerlendirme sürecidir. Ayrıca dış değerlendirme süreci kurumun bütününü değerlendiren bir geri bildirim niteliği taşırken, program akreditasyonu yükseköğretim kurumunun ilgili programdaki eğitim-öğretimine yönelik değerlendirici kuruluşun kullandığı ölçütler dâhilinde verilen bir yeterlilik belgesidir.

Kurumsal Dış Değerlendirme Programı ile Kurumsal Akreditasyon Programının farkı nedir?

Kurumsal Dış Değerlendirme Programı ve Kurumsal Akreditasyon Programı Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen iki farklı dış değerlendirme uygulamasıdır. Kurumsal Dış Değerlendirme her bir yükseköğretim kurumunun beş yılda en az bir kez dâhil olduğu, bağımsız bir değerlendirme takımı tarafından eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ile idari hizmet süreçlerindeki “planlama, uygulama, izleme ve iyileştirme” (PUKÖ) döngüsünün olgunluk düzeyi temel alınarak ölçütlerle buluşma düzeyinin nitel ve nicel olarak değerlendirildiği ve kuruma ait değerlendirme raporunun kamuoyu ile paylaşıldığı bir akran değerlendirme süreci iken; Kurumsal Akreditasyon aynı sürecin sonunda YÖKAK tarafından verilen kuruma ait akreditasyon kararının ve raporun kamuoyu ile paylaşıldığı bir değerlendirme sürecidir.

Kurumsal Geri Bildirim Raporu Nedir?

Dış değerlendirme sürecinden geçen kurumlar için değerlendirme takımı tarafından hazırlanan, kurumun güçlü¨ yanları ile kurumun gelişmeye açık yanlarını içeren geri bildirim raporudur.

Akran Değerlendirme nedir?

İç ve dış paydaşların görüşlerini kapsayan her türlü değerlendirme faaliyetleridir.

Kalite Komisyonu Nedir?

Üniversite, birim ve bölüm düzeyinde kalite ve akreditasyon çalışmaları ile akreditasyon çalışmalarının düzenlenmesi ve yürütülmesinden sorumlu komisyonu ifade eder. Detaylar için lütfen Kalite Komisyonu Yönergesini inceleyiniz 🔗.

Kalite Koordinatörlüğü nedir?

Üniversite Kalite Komisyonunun kalite ve akreditasyon çalışmalarının koordine edilmesinden sorumlu koordinatörlüğü ifade eder.

BKYS (Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi) nedir?

Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi, kurumların ve işletmelerin iş süreçlerini ve performans takibini sistem üzerinden yürütmelerini (Planlama ve İzleme) sağlamayı amaçlayan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin geliştirdiği bir bilgi yönetim sistemidir.

PUKÖ nedir?

PUKÖ döngüsü: Planla: “Ne yapılacak? Nasıl yapılacak?”, Uygula: “Planını uygula”, Kontrol et: “Planına uygun gerçekleşti mi?”, Önlem al: “Sonraki çevrim nasıl daha iyi olabilir?”, olarak ifade edilmektedir.

SP-PÜKO çizelgesi nedir?

SP-PUKÖ çizelgesi, Stratejik Planla uyumlu Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al prensipleri doğrultusunda stratejik hedeflerin etkin bir şekilde yönetilmesi ve kurumsal kalitenin yaygınlaşmasını sağlayan Yalova Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü tarafından 2022 yılında Prof. Dr. Senay YÜRÜR KARSLIOĞLU koordinasyonunda geliştirilen ve 2023 yılıyla birlikte Yalova Üniversitesi faaliyet planlama süreçlerine entegre edilen bir yönetim aracıdır.

Birim ve Bölüm Kalite Koordinatörleri kimler olabilir?

Birim Kalite Koordinatörleri yönergede de belirtildiği üzere Dekan Yardımcısı/Müdür Yardımcısı, Bölüm Kalite Koordinatörleri ise Bölüm Başkan Yardımcısı olmalıdır.